htibi.ro by: Heim Tibor

Minden, ami Linux! :-)

Tux, a pingvin

Kezdetnek „megidézem” a Linux szellemét, vagyis Tuxot, a pingvint.

Az idő haladtával remélhetőleg kerül ide egyéb hasznos dolog is. Máshonnan átvett okosságok, de a saját tapasztalataim, megoldásaim is. Ez utóbbiak az Ubuntuhoz kapcsolódnak, ugyanis ezt a „disztribúciót” használom legtöbbet.

A Linux „kabalafiguráját” már emlegettem, most akkor lássuk mit ír a Wikipédia (illetve mit írt a szócikk szerzője annak idején):


A Linux egy operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája.

A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és az 1983-ban, Richard Matthew Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux.

A „Linux” kifejezést használják Linux-disztribúciókra (terjesztések) is, ám ilyenkor általában a disztribúció nevét is hozzáteszik. Egy-egy disztribúció olyan összeállítás, amely az alaprendszeren túl bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testre szabott programokat tartalmaz.

A Linux a szerverek és személyi számítógépek mellett – elsősorban nyíltságának köszönhetően – megtalálható sok összetett elektronikus eszközben, így hálózati eszközökben (például routerek), hordozható eszközökben (például mobiltelefonok, okostelefonok, PDA-k, hordozható hanglejátszók, órák), háztartási gépekben, szórakoztató elektronikai berendezésekben (például asztali DVD-lejátszók, videojáték-konzolok, set-top-boxok) is. Bizonyos területeken (például webszerverek, szuperszámítógépek esetében) a legmeghatározóbb operációs rendszernek számít, ám az utóbbi években személyi számítógépekre (asztali gépek, hordozható gépek) is egyre szélesebb körben telepítenek valamilyen Linux disztribúciót. Az egyre szélesebb elterjedtség köszönhető részben az Ubuntunak, részben pedig a netbookok elterjedésének.

> | < © Heim Tibor > | < Az oldal elkészült 0.0020 másodperc alatt. > | < Valid HTML5 > | < Valid CSS > | <